Forrige fredag var ikke en hvilken som helst dag. Nasjonal finale i en av verden største gründerkonkurranser, Venture Cup, skulle nemlig avholdes på NHH i Bergen. Dette skulle også bli min aller første jobb som konferansier, og jeg skal innrømme at jeg var rimelig spent. Det hjalp heller ikke at jeg skulle introdusere blant annet statsminister Erna Solberg og CEO i Telia, Abraham Foss. Begge er mennesker jeg både respekterer og ser opp til. Jeg stod opp 05:00 fredag morgen etter kun å ha sovet 2 timer, flyet gikk 07:00 og jeg ankom frokostbufféten på hotellet 09:30. Ikke den perfekte oppladningen. Rakk så vidt å få i meg litt næring før jeg og kommunikasjonsrådgiveren/agenten min, Ole, måtte dra videre til NHH for gjennomgang med arrangøren.

Vi var ferdig rundt 13 og dro da tilbake på hotellet for å slappe av og øve. Det ble selvfølgelig ikke noe søvn på meg da heller. I 17-tiden dro vi tilbake til NHH for å ha lydprøver og snakke med de andre foredragsholderne (Erna Solberg, Abraham Foss, Pål Næss, Lars Berg-Hansen). Vi ble sittende å snakke med Erna og de andre i 40 minutter før jeg gikk på scenen. Arrangementet startet ikke før 19:30 og nærmere 20:20 ble jeg introdusert av lederen i Start Norge.

Jeg introduserte meg selv med:

« Kanskje er det noen av dere som nå lurer: hvem var det som glemte å sjekke legget på han konferansieren? Og nei, jeg har ikke blitt sjekka i dag. Men hvis det hadde blitt sjekka, hadde det stått blant annet at jeg heter Simen Vatne. Og at jeg fortsatt bare er 17 år. Det som ikke hadde stått, er at jeg hoppet av grunnskolen allerede som 16-åring. For å satse fulltid som gründer..».

Det var fantastisk inspirerende og en stor ære å få delta fra scenen på et slikt arrangement. Erna Solberg gjorde det tydelig at gründer-Norge er i vekst og at regjeringen vil fortsette å stimulere veksten i årene fremover. Med gode idéer og et støtteapparat av forskere, utdanningsinstitusjoner og næringsliv, håper og tror jeg Norge går en lys gründerfremtid i møte. Store, skalérbare idéer som løser store globale utfordringer er formelen. 

Noen ganger kan det føles som å jobbe i motvind som gründer, men akkurat denne kvelden var jeg blant likesinnede. Det kommer jeg til å flyte videre på, og jeg setter veldig pris på alle de gode tilbakemeldingene på jobben jeg gjorde og til de som oppfordret meg til å fortsette å stå på. Det var også en kveld hvor jeg fikk innblikk i mange spennende gründerprosjekter, og jeg heier på alle de som deltok og alle de som heier på de som deltok. Appen Hold, for eksempel, som belønner deg når du ikke er aktiv på telefonen, traff meg spesielt. Er nok mange som snart trenger rehab fra sin egen telefon. Ikke før midnatt dro vi tilbake på hotellet. Jeg sloknet som et lite barn etter å ha jobbet i nærmere 20 timer.

Denne uken er en blanding av jobb og fornøyelser på Island i den Blå Lagune. Jeg reiser til Oslo på torsdag og blir der i noen timer med møter før jeg reiser til Bodø og Meløy for å holde et foredrag for Ordføreren og næringslivet om hva som skal til for å stimulere frem flere unge gründere.

FOTO: NHHS

Du kan følge meg på Instagram HER